Rada hlavního města Prahy podpořila Pražskou plynárenskou

Rada hlavního města Prahy, jako jediný akcionář společnosti Pražská plynárenská Holding a.s., vlastnící 100% akcií společnosti Pražská plynárenská, a.s., schválila na svém dnešním zasedání vystavení patronátního prohlášení pro banky financující společnost Pražská plynárenská, a.s.

Dále Rada hlavního města Prahy odsouhlasila, v rámci zajištění dodatečného financování Pražské plynárenské, a.s.,  předložení smlouvy o úvěru a dohody o jeho podřízenosti na zasedání zastupitelstva dne 28.4.2022.

Uvedené má návaznost zejména na povinnost disponovat zásobami zemního plynu v podzemních zásobnících včetně nyní projednávaných zpřísňujících požadavků na navýšení zásob, pro zimní sezonu 2022/2023. V kombinaci s vysokými cenami to pro Pražskou plynárenskou, a.s.,  představuje výrazné větší nároky v oblasti financování, a to v řádu miliard.

„Rozhodnutí rady hlavního města Prahy rozhodně vítám a velmi oceňuji, že v současné nepřehledné a složité situaci, je pro Prahu, jako našeho akcionáře, právě bezpečnost a stabilita dodávek zemního plynu pro Pražany prioritou. Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií“, uvedl v této souvislosti předseda představenstva Martin Pacovský.

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.