POŘIĎTE SI HLÍDAČE

Zdroj: Vlasta | Rubrika: Rady a tipy | Strana 49

Využití energií v našich domácnostech je dnes díky technologicky vyspělým zařízením bezpečné a spolehlivé. Není však jistě od věci udělat ještě něco navíc a zcela minimalizovat negativní dopady případných poruch, závad nebo nešťastných událostí a okolností, které mohou, byť mnohdy pouze teoreticky, nastat. Uvedené platí pro využití všech druhů energie, a tedy i v rámci využití zemního plynu.
Čas od času se můžeme v médiích setkat se zprávami o případech přiotrávení obyvatel domácností spalinami unikajícími např. z průtokového ohřívače vody, tedy oxidem uhelna tým (CO). Oxid uhelnatý je bezbarvý, nedráždivý plyn bez zápachu, lehčí než vzduch, který je vůči lidskému organismu toxický. Jeho zákeřnost spočívá zejména v tom, že jednak není cítit a jednak nejsou příznaky otravy hned patrné. Člověk je unavený, malátný, bolí ho nebo se mu točí hlava. Teprve při delším působení a větší koncentraci plynu může být dezorientovaný, upadnout a ztratit vědomí apod. Oxid uhelnatý vzniká mimo jiné při nedokonalém spalování užitkových plynů jako je např. zemní plyn (i když ten je primárně netoxický) v rámci provozu plynových spotřebičů v domácnostech.
Aby plynový spotřebič správně fungoval, potřebuje dostatek vzduchu a správný a funkční odvod spalin, které jsou komínovým systémem odváděny mimo objekt, kde se rozptýlí ve vzduchu. Nepředstavují tedy za běžných okolností žádné nebezpečí. V případě špatného odvodu spalin, se však při shodě nepříznivých okolností mohou vracet zpět do místnosti a v ní se shromažďovat. To může být způsobeno například neprůchodností komínových cest, jejich nedostatečným tahem nebo zanesením výměníku spotřebiče způsobeným zanedbáním jeho údržby. Moderní plynové spotřebiče jsou již vybaveny detektorem, který uvedené zaznamená a spotřebič automaticky vypne. U starších typů spotřebičů však toto zařízení není vždy pravidlem. Jistotou, která prakticky zcela eliminuje případné nebezpečí přiotrávení oxidem uhelna tým, byť toto je při správném provozu plynového spotřebiče a spalinových cest jen teoretické a hrozí pouze při shodě několika nepříznivých okolností a zanedbání údržby předmětných zařízení, je instalace detektoru. Ten v před stihu spolehlivě upozorní na přítomnost oxidu uhelnatého při provozu plynových spotřebičů, již při zaznamenání velmi nízké koncentrace, která ještě nijak neohrožuje zdraví.
Podporu bezpečného a efektivního využití zemního plynu považujeme dlouhodobě za jednu ze svých priorit. Svým zákazníkům nabízíme za zvýhodněných podmínek dvě varianty detektorů CO od společnosti Honeywell.

Související informace jsou pro naše zákazníky k dispozici v rámci zákaznické linky nebo www.ppas.cz.
Mgr. Miroslav Vránek Tiskový mluvčí Pražské plynárenské, a. s.