Pražská plynárenská v roce 2020: nárůst zisku i počtu zákazníků

Pražská plynárenská dosáhla v roce 2020 zisku před zdaněním ve výši 1,049 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst 26%.

Tohoto výsledku se Pražské plynárenské podařilo dosáhnout i přes pokles prodeje zemního plynu způsobený zejména snížením spotřeby podniků a služeb v důsledku opatření souvisejících s pandemií Covid-19. To se podařilo kompenzovat nárůstem prodeje elektřiny, efektivními nákupy plynu na velkoobchodním trhu a využitím úspor a rezerv v rámci společnosti.

Celkový počet odběrných míst elektřiny i plynu vzrostl na konci roku na bezmála 426 tisíc. To je nejvyšší číslo od roku 2014, kdy Pražská plynárenská přešla do vlastnictví hlavního města Prahy.

Pozitivní vývoj zaznamenala Pražská plynárenská také v rámci prodeje stlačeného zemního plynu pro pohon automobilů (CNG). Odběr na 10 plnicích stanicích v majetku Pražské plynárenské se v porovnání s rokem 2019 navýšil o 14%.

„I přes velmi náročné období byla firma schopná zajistit spolehlivé dodávky energií svým zákazníkům. V některých oblastech pandemie dokonce přispěla k nastartování nových procesů. Jedná se zejména o výrazné rozvinutí bezkontaktní obsluhy zákazníků, urychlilo se i zavádění online řešení uvnitř společnosti. Právě digitalizace bude hrát velkou roli při přechodu Pražské plynárenské na moderní energetickou firmu,“ uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Pražská plynárenská patří dlouhodobě mezi nejvýznamnější tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou spolehlivě zásobuje bezmála 426 tisíc odběrných míst po celé republice. Společnost je ve vlastnictví hlavního města Prahy a svému akcionáři ročně přispívá přes 500 mil. korun do rozpočtu na rozvoj života Pražanů.