Stanovisko představenstva Pražské plynárenské k informaci uvedené v rámci zpravodajství Seznam

Představenstvo Pražské plynárenské reaguje touto cestou na informace zveřejněné dne 2.5.2019 v rámci Seznam Zprávy, týkající se aktuálně prověřovaného případu odvodu DPH, ze strany  společnosti B&A Capital Trading s.r.o. v roce 2015.
V této souvislosti představenstvo zdůrazňuje, že se Pražská plynárenská stala obětí podvodu a figuruje v předmětné cause jako potenciálně poškozený subjekt.
B&A Capital Trading s.r.o. zemní plyn dodávala prostřednictvím německé platformy NCG, kde běžně obchodují i další významné energetické společnosti. Pražská plynárenská  v tomto rámci odebrala sjednané množství zemního plynu, řádně za něj zaplatila a v tomto ohledu jí tedy nevznikla žádná škoda. Finanční úřad uznal nárok na odpočet DPH, následně však zahájil kontrolu nároku na tento odpočet, protože v rámci dodavatelského řetězce zřejmě nebyla DPH státu řádně odvedena. V této souvislosti je třeba zdůraznit, že dle našich informací se nejednalo o přímého partnera (smluvního dodavatele) Pražské plynárenské, ale o společnost na dalším místě v rámci dodavatelského řetězce, se kterou nebyla Pražská plynárenská v žádném přímém smluvním vztahu.
Kontrola finančního úřadu nebyla dosud ukončena. Pražská plynárenská vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemůže aktuálně poskytovat k celé věci další podrobnější informace. Zároveň se však cítí poškozena a považuje za nepřijatelné, že jsou zcela důvěrné a interní informace, týkající se doposud vyšetřované a neuzavřené causy, poskytovány neznámými osobami nebo subjekty médiím a v tomto ohledu se rozhodla podat trestní oznámení.
Společnost v této záležitosti  plně spolupracuje s příslušnými vyšetřujícími orgány a poskytla jim údaje a podklady, které dokládají řádný postup Pražské plynárenské v celé věci.

Ing. Pavel Janeček, předseda představenstva
Ing. Milan Jadlovský, místopředseda představenstva

Vždy se domluvíte

S námi si budete rozumět. Ke svým klientům jsme féroví a snažíme se jejich situaci vyřešit bez soudů a sankcí.