Pražští plynaři a Praha 19 zakládají společný podnik

Pražská plynárenská prostřednictvím své dceřiné společnosti Prometheus, energetické služby a Městská část Praha 19 (Kbely) zakládají společný podnik Teplo pro Kbely, a. s. Kromě zkvalitnění dodávek tepla pro obyvatele, lze v souvislosti s tímto krokem mimo jiné do budoucna očekávat i nižší cenu tepla pro obyvatele Kbel. Akcionářská smlouva byla podepsána ve čtvrtek 22.10.2020 a společný podnik vznikne k 1.1.2021.

Důvodem založení společného podniku je zejména skutečnost, že MČ Kbely historicky vlastní tepelné hospodářství, kotelny a rozvody tepla, které v současné době i sama provozuje. Aktuální situace však vyžaduje nutnou rekonstrukci, na kterou MČ nemá dostatek finančních prostředků. Provozování, rekonstrukci a nutné investice tak nově zajistí, za účasti silné skupiny Pražská plynárenská, právě vznikající společný podnik, přičemž její dceřiná společnost Prometheus disponuje i odborníky na danou problematiku a potřebným knowhow.

MČ vloží do společného podniku majetek o celkové hodnotě 5 693 850 Kč a bude mít jednu akcii, to je 25% podíl ve společném podniku. Dceřiná společnost Pražské plynárenské, firma Prometheus vloží do společného podniku 47 081 550 Kč a bude mít 3 akcie, to je 75% podíl ve společném podniku.

Teplo pro Kbely, a.s. budou řídit zaměstnanci ze skupiny Pražská plynárenská a obsadí všechny tři místa v představenstvu. MČ bude mít kontrolní funkci a obsadí všechny tři místa v Dozorčí radě.

foto: Zleva: místostarostka MČ Praha 19 Ivana Šestáková, místostarosta MČ Praha 19  Ing. Vladimír Olmer,  předseda představenstva Prometheus energetické služby Ing. Ludvík Baleka, člen představenstva Prometheus energetické služby Mgr. Petr Dolejš