Pražská plynárenská vás zve na Den otevřených dveří Plynárenského muzea při příležitosti

V květnu roku 1927 se naostro rozproudil plyn z jedné největších a nejmodernějších karbonizačních plynáren v Evropě. Jak tehdy areál Pražské obecní plynárny v Michli vypadal, jak se v čase proměňoval či jaké jsou vyhlídky do budoucna, to všechno se dozvíte během série přednášek, které se při příležitosti tohoto výročí uskuteční 18. května v Plynárenském muzeu.

Areál bývalé plynárny v Michli s jeho dříve technologickými objekty zůstává památníkem někdejší vyspělosti našeho plynárenství a architektury. Plynárna vynikala jednotnou architekturou stavebních objektů českého architekta Josefa Kalouse, vchod do areálu střeží hořící sousoší Ladislava Šalouna „Apotheosa plynárenství“.

Zájemci o historii si mohou v Plynárenském muzeu prohlédnout dobové fotografie z výstavby a provozu plynárny, prohlédnout si filmy z cyklu „Hledání ztraceného času“ Karla Čáslavského, či naučit se princip výroby svítiplynu a vedlejších produktů u unikátního modelu technologické části plynárny Michle z roku 1937.

Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet i práci pražského lampáře a rozsvítit dobovou staropražskou plynovou lampu. Nejen něco o historii, ale rovněž o současnosti a budoucnosti michelské plynárny bude tématem tří přednášek vedených dlouholetým zaměstnancem Pražské plynárenské Janem Žákovcem.

Cílem společnosti Pražská plynárenská je vytvořit v Michli „zelený“ areál budoucnosti, ve kterém budou vyráběny a užívány výhradně obnovitelné zdroje energie – slunce, biometan, vodík. Při jubilejním 100. výročí plynárny Michle se již návštěvníci budou moci seznámit s moderními, ekologickými technologiemi 21. století v reálném provozu.

DEN OTEVŘENÝCH DVĚŘÍ

Kdy: středa 18. května od 9.00 do 18.00 hodin v Plynárenském muzeu v areálu Pražské plynárenské, a.s. v Praze 4 – Michli, U Plynárny 500.

Odborný výklad: 10.00, 14.00, 16.00 Vstup do muzea zdarma, pro návštěvníky se sníženou pohyblivostí je zajištěn bezbariérový přístup.

Doprava: tramvaj č. 11, 14 nebo autobus č. 188, zastávka „Plynárna Michle“.

Kdo nestihne navštívit muzeum ve Dnu otevřených dveří, může se domluvit na jiném termínu na prostřednictvím emailu jan.zakovec@ppas.cz.

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.