Pražská plynárenská spouští expanzi na trhu s teplem. Láká i zákazníky připojené na horkovod z Mělníka

Zdroj: ekonomickydenik.cz

Pražská plynárenská se chystá na expanzi v oboru teplárenství. Již dnes zásobuje teplem okolo 10 tisíc domácností, další chce získat i díky spolupráci s pražským magistrátem a městskými částmi. Městem vlastněná Pražská plynárenská je připravena se o zákazníky „poprat“ i s tradičním dodavatelem tepelné energie v hlavním městě – s Pražskou teplárenskou.

Firemní plány poodhalil předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský během vystoupení na konferenci Transformace českého teplárenství, kterou v úterý pořádal Institut pro veřejnou diskusi. Další informace lze vyčíst z nedávno zveřejněné výroční zprávy společnosti Prometheus, což je dceřiná firma Pražské plynárenské se zaměřením na oblast energetických služeb včetně výstavby a provozování zdrojů tepla.

Příkladem může být smlouva o vzniku společného podniku s městskou částí Praha 19-Kbely. „V rámci tohoto projektu bude do konce roku 2022 přestavěno stávající tepelné hospodářství na zemní plyn a zrušen stávající tepelný přivaděč z hnědouhelné elektrárny v Mělníku. Tento projekt má rovněž významný ekologický dopad, dojde ke snížení uhlíkové stopy o 3200 tun CO2 ročně,“ uvádí dále výroční zpráva podniku Prometheus.

Prometheus působí vedle Prahy také ve Středočeském kraji, Českém Krumlově a Vrchlabí, celkový výkon tepelných zdrojů dosahuje 62 MWt. Loni dodal zákazníkům celkem 232 tisíc gigajoulů (GJ) tepla. Díky převzetí nových zdrojů má letošní dodávka tepla vzrůst na 344 tisíc GJ. Letos chce Prometheus do expanze v teplárenství investovat podle výroční zprávy 68 milionů korun.

Vedle Pražské plynárenské se na přetahování zákazníků Pražské teplárenské chystá také Pražská energetika (PRE), jak v nedávném rozhovoru pro Ekonomický deník zmínil generální ředitel PRE Pavel Elis. „Tyto služby nabízí naše dceřiná firma PREměření, máme už několik menších projektů. Nabízíme sdružením vlastníků a bytovým družstvům provozování kogeneračních jednotek, kondenzačních plynových kotlů a tepelných čerpadel,“ řekl Pavel Elis.

Na trhu distribuce tepla v hlavním městě dnes dominuje skupina Veolia Energie, která na konci loňského roku od EPH koupila Pražskou teplárenskou. Hlavním výrobcem tepla pro Prahu je stará hnědouhelná elektrárna v Mělníce, kterou vlastní Energotrans ze Skupiny ČEZ. Ten chystá náhradu uhelných bloků za moderní zdroje na zemní plyn, biomasu a komunální odpad, oproti původním plánům však projekt nabírá zpoždění.