Pražská plynárenská proti korupci

Pražská plynárenská spolu se svými dceřinými společnostmi získala, jako první energetická společnost v ČR, komplexní plnou certifikaci systému protikorupčního managementu dle ČSN ISO 37001.

Mezi dlouhodobé priority Pražské plynárenské patří snaha o vytvoření transparentního prostředí a firemní kultury, zcela odmítající korupci v jakékoli její formě. V této souvislosti dlouhodobě prohlubuje svoji angažovanost v oblasti protikorupčního managementu a důsledně razí politiku nulové tolerance vůči jakýmkoli formám korupčního jednání. K již dříve přijatým opatřením, jako bylo vytvoření Etické linky, uplatňování Etického kodexu a přijetí Protikorupční politiky v rámci každodenního chodu společnosti, získala nyní Pražská plynárenská komplexní plnou certifikaci systému protikorupčního managementu dle ČSN ISO 37001, a to jako první energetická společnost v ČR. Spolu s mateřskou Pražskou plynárenskou získaly identickou certifikaci i její dceřiné společnosti Pražská plynárenská Distribuce a Pražská plynárenská Servis distribuce.

Norma ČSN ISO 37001 je nejpřísnější mezinárodní norma boje proti korupci. Poskytuje firmám jednotný rámec, který jim umožní vyhodnotit jejich interní protikorupční procesy a vyřešit případné slabiny. Od jejího zveřejnění v roce 2016 získalo certifikaci více než 1 000 společností po celém světě. Definuje požadavky a doporučení pro ustavení, zavedení, provozování, kontrolu a zlepšování systému boje proti korupci. Prostřednictvím vhodných opatření napomáhá zajistit prevenci a odhalování korupce, stejně jako uplatnění přiměřené reakce. Zaměřuje se zejména na oblasti nákupu, výběrových řízení, střetu zájmu, náboru zaměstnanců, finančních operací, sponzoringu, prověřování obchodních partnerů apod.

Implementace všech zásad, postupů a opatření zabrala Pražské plynárenské téměř rok a podílelo se na ní několik desítek zaměstnanců včetně vrcholového vedení. K hladkému průběhu přispěla také spolupráce s poradenskou společností Ernst & Young. Završením projektu byl certifikační audit, kterým Pražská plynárenská a její dceřiné společnosti úspěšně prošly v listopadu 2022. Následně budou každý rok opětovně prověřovány příslušnou certifikační autoritou, která bude zkoumat především to, jestli a jak se protikorupční systém v čase vyvíjí a zlepšuje. Jedním z prvních rozvojových kroků na poli protikorupčního snažení bude implementace nové aplikace pro výběrová řízení, která zajistí kombinaci větší transparentnosti a zároveň vyšší úrovně ochrany dat. „V rámci zavedení těchto opatření očekáváme přínosy nejen v oblasti předcházení, odhalování a řešení případů úplatkářství, ale zejména v rámci zlepšení protikorupční kultury na pracovišti, zvyšování důvěryhodnosti společnosti, předcházení střetu zájmů a v neposlední řadě i snižování nákladů“, uvedl v této souvislosti předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. „Velmi mě těší, že Pražská plynárenská a její dceřiné společnosti jsou aktuálně jediné energetické společnosti, které se kompletní plnou certifikací mohou pochlubit. Vnímám to jako významný přínos pro udržení důvěry našich zákazníků a partnerů a zároveň uznání práce, které jsme v této oblasti doposud odvedli“ doplnil.

Pražská plynárenská patří tradičně mezi nejvýznamnější tuzemské dodavatele energií, kterými spolehlivě zásobuje bezmála 450 tis. odběrných míst po celé České republice. Jedná se o českého dodavatele energií, jehož prioritou je poskytovat svým zákazníkům profesionálně, spolehlivě a s nadstandardní péčí moderní produkty a služby s přidanou hodnotou, v tuzemsku mnohdy ojedinělé. Svou konkurenceschopnost zakládá na zázemí stabilní a silné společnosti ve vlastnictví hlavního města Prahy. V průběhu času prošla Pražská plynárenská vývojem odrážejícím společenské změny, technologický pokrok a byla opakovaně prověřena různými obtížnými a nenadálými situacemi, ve kterých obstála a díky nimž získala neocenitelné znalosti a zkušenosti. I proto je dnes moderní a prosperující energetickou společností, která je schopna pružně a rychle reagovat na měnící se požadavky svých zákazníků, výzvy nové energetiky a probíhající globální změny energetického sektoru. Dceřiná společnost Pražská plynárenská Distribuce je provozovatelem distribuční plynovodní soustavy v Praze a okolí, kde provozuje téměř 4,5 tisíce kilometrů plynovodních sítí. Dceřiná společnost Prometheus je rychle rostoucím dodavatelem tepla a souvisejících komplexních služeb a je partnerem HMP pro naplňování Klimatického plánu HMP.

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.

Aktuální odstávky

Aktuální odstávky plynu najdete na  této stránce.

Pokud máte podezření, že cítíte ve vašem okolí plyn, volejte plynovou pohotovost na číslo 1239.