Pražská plynárenská proti korupci

Mezi dlouhodobé priority Pražské plynárenské patří snaha o vytvoření transparentního prostředí a firemní kultury, zcela odmítající korupci v jakékoli její formě. V této souvislosti společnost prohlubuje svoji angažovanost v oblasti protikorupčního managementu a k již přijatým opatřením, jako bylo vytvoření Etické linky pro zaměstnance a uplatňování Etického kodexu v rámci každodenního chodu společnosti, přistoupila nyní k implementaci systému protikorupčního managementu dle ČSN ISO 37001.

Tato norma definuje požadavky a doporučení pro ustavení, zavedení, provozování, kontrolu a  zlepšování systému protikorupčního managementu. Prostřednictvím vhodných opatření napomáhá zajistit prevenci a odhalování korupce, stejně jako uplatnění přiměřené reakce.

Společnost zároveň posiluje interní kontrolní mechanismy, aby odpovídaly požadavkům evropské směrnice o ochraně osob, které oznamují protiprávní jednání (whistleblowing).

„V rámci zavedení těchto opatření očekáváme přínosy nejen v oblasti předcházení, odhalování a řešení případů úplatkářství, ale i v rámci podpory protikorupční kultury na pracovišti, zvyšování  důvěryhodnosti společnosti, předcházení střetu zájmů a v neposlední řadě i snižování nákladů“, uvedl v této souvislosti předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.