Co se děje s plynem a elektřinou?

Velkoobchodní ceny za plyn a elektřinu jsou stále nestabilní a v uplynulých měsících rostly tempem, které nikdo neočekával. Kvůli probíhajícímu válečnému konfliktu na Ukrajině je situace na trhu o to více nepředvídatelná. Někteří dodavatelé končí, krachují, nebo přestávají připojovat nové zákazníky. Všichni dodavatelé zdražují – jde často o jedinou možnou cestu. Přečtěte si, jak můžete zmírnit dopady rostoucích cen energií.

žárovka

Proč rostou ceny?

Potkalo se více důvodů najednou:

• Po pandemii COVID-19 došlo k celosvětovému hospodářskému oživení, které zvýšilo poptávku po elektřině v Evropě i celosvětovou poptávku po energetických surovinách jako je plyn, uhlí nebo ropa, ze kterých se elektřina vyrábí.
  • Odstavení jaderných elektráren v Německu snížilo nabídku elektřiny. Obnovitelné zdroje energie, které měly tento výpadek nahradit, jsou z důvodu nedostatečného dálkového propojení (umožňujícího vyrovnávat rozdíly ve výrobě a spotřebě) stále více nestabilní. To opět vede k dalšímu navyšování ceny.
  • Ruská invaze na Ukrajině přinesla nejistotu v oblasti dodávek zemního plynu. To má vliv nejen na cenu samotného plynu, ale i elektřiny, která se z plynu ve velkém množství vyrábí.
  • Dlouhá a chladná zima v Evropě znamenala zvýšené využívání vytápění a vedla k dalšímu navýšení spotřeby.
  • Vyšší spotřeba znamená vyšší nároky na doplnění zásobníků na plyn. Všechny plynárenské společnosti v létě tvoří zásoby na zimu, přičemž stát určuje takzvanou bezpečnostní zásobu, kterou každý obchodník musí mít proto, aby byl schopen vykrýt například mimořádně chladné období. Nyní je ze strany státu tlak k poměrně výraznému zvýšení těchto zásob, což znamená i vyšší náklady pro společnost.
  • Uvedení nového plynovodu NORDSTREAM II do provozu je z důvodu Ruské vojenské agrese na Ukrajině prakticky pozastaveno. Ruská federace sice prozatím posílá přesně takový objem plynu, k jakému se zavázalo, ale nová strategie EU je se od závislosti na ruském plynu úplně oprostit.
  • Jednou z cest, jak plyn pocházející z Ruska nahradit je zkapalněný plyn LNG. Nevýhodou zde je nedostatečný počet transformačních stanic, a především vyšší cena této komodity.
  • Zpřísněnou klimatickou politiku EU čeká revize. Emisní povolenky (cenné papíry, kterými se vyvažují zelené a méně zelené formy výroby) mají významný vliv na cenu energií, a tak celý systém jejich obchodování bude změněn. Konkrétní změny však dosud nebyly aplikovány.
praha

Co proti tomu děláme?

My v  Pražské plynárenské nakupujeme dopředu a garantujeme tak našim klientům stabilnější ceny energie.

Proč si to můžeme dovolit?

• Patříme mezi ty největší a nejstabilnější dodavatele plynu a elektřiny.
  • Na trhu máme dlouholeté zkušenosti.
  • Jsme jediná česká energetická firma, kterou plně vlastní město: 100% nás vlastní Praha.
  • V Praze jsme dodavatelem tzv. poslední instance a ze zákona tedy musíme být připraveni postarat se o zákazníky těch dodavatelů, kteří situaci nezvládnou.

potrubí

Může v Česku dojít plyn?

Dodávky zemního plynu do EU probíhají dle smluvních závazků, což znamená, že nedostatek plynu u nás aktuálně nehrozí. Český přepravní a distribuční systém je v pořádku. Úroveň zásob plynu je v ČR sice pod běžným stavem, ale v porovnání se sousedními státy jsme na tom dobře. V případě kritické situace, kdy hrozí nedostatek plynu, by byl vyhlášen stav nouze s aktivací tzv. systému regulace dodávek podle odběrových stupňů. Ten funguje na bázi postupného omezování dodávek, kdy nejprve jsou omezeny průmyslové závody (firmy) a až na posledním místě domácnosti.

Může v Česku dojít elektřina?

Elektřiny je v síti dostatek. Česká republika dokonce vyrobí více elektřiny, než sama spotřebuje. Většina elektřiny se však prodává na energetické burze, kde její cenu určuje nabídka a poptávka. Pro nás je směrodatná energetická burza v německém Lipsku.

Obejde se Evropa bez ruského plynu, pokud by Rusko ukončilo jeho dodávku, nebo pokud by byly plynovody násilně přerušeny?

Ano, jeho cena však bude zřejmě vyšší, než je cena ruských dodávek. Aktuální strategie EU počítá s úplným ukončením nákupu fosilních paliv od Ruské federace. V Evropě jsou reálnými alternativami zkapalněný plyn, tedy LNG, bioplyn a břidlicový plyn. Jeho těžba ale zatím není povolena hlavně kvůli ekologickým dopadům.

Jak se to dá řešit?

Především: nehazardujte. Nehledejte úsporu na pár měsíců, nebo dokonce týdnů. Vyberte si stabilního dodavatele, který tuto krizi ustojí.

Dále: šetřete. Cílem do budoucna je stabilizace trhu energií. Snížení ceny energií lze očekávat, ne však na původní hodnoty. Pořiďte si nový kotel, který má vyšší efektivitu – tedy ze stejného množství plynu vyrobí více tepla (zde rádi pomůžeme s výběrem a instalací). Zateplujte, utěsňujte. Neplýtvejte. Zkuste lehce omezit svůj tepelný komfort.  Snížení teploty v bytě o 1 °C představuje 6 % celkové spotřeby energie. Poděkuje vám nejen Vaše peněženka, ale i příroda.

kalkulačka

Co mám teď udělat?

Nemusíte dělat vůbec nic. O vše se postaráme. Budeme vás včas informovat o tom, co se děje a co s tím děláme, ostatně na to už jste zvyklí. Průběžně nabídneme nové možnosti, které budou reakcí na aktuální vývoj. Nenecháme vás v tom.

FAQ

Dojde v tomto roce k dalšímu zdražení elektřiny/plynu? Když se cena na trhu sníží budete i vy upravovat ceny nebo již zůstanou stejné?

Je možné si u Vás cenu za plyn/elektřinu zafixovat a mít tak jistotu, že nedojde po určitou dobu k další změně ceny?

Chci podat výpověď ze smlouvy. Jak to mám udělat? Jaké jsou termíny pro podání výpovědi a jak ji mám doručit do PPAS?

Můžete mi poslat formulář pro podání výpovědi z důvodu zvýšení ceny?

Můžu vypovědět smlouvu přes Zákaznický portál?

Co se stane, když nestihnu doručit výpověď ze smlouvy ve lhůtě stanovené zákonem? (Tedy do desátého dne přede dnem účinnosti zvýšení ceny. Rozhodné je datum odeslání zákazníkem, nikoliv doručení)

Jak mi bude oznámena akceptace výpovědi. Nový dodavatel po mě tuto informace požaduje.

Je výhodnější a rychlejší, když si výpověď podám já nebo když ji za mě podá nový dodavatel?

Chci odběr plynu úplně ukončit včetně odebrání měřidla. Co mám pro to udělat?

Chci odběr elektřiny úplně ukončit včetně odebrání měřidla. Co mám pro to udělat?

Změní se mi nějak zálohy? Obdržím nový plán záloh?

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.