CNG využívá stále více motoristů. Jezdí na něj již více než 27 milionů vozidel

URL: https://www.extra.cz/cng-vyuziva-stale-vice-motoristu-jezdi-na-nej-jiz-vice-nez-27-milionu-vozidel

Využití stlačeného zemního plynu pro pohon automobilů (CNG) je v současné době technologicky plně připravená, fungující a hlavně plnohodnotná alternativa v dopravě. Plynová auta mají, na rozdíl např. od elektromobilů, všechny problémy v podstatě vyřešené. Jsou dvoupalivová, tzn. dojde-li náhodou někde během cesty plyn, auto jede bez jakýchkoli problémů dál na benzín.

Patrně nejvíce viditelnou výhodou vozidel poháněných stlačeným zemním plynem (CNG) jsou jejich nízké provozní náklady, které jsou oproti tradičním pohonným hmotám přibližně poloviční. Na plyn tak jezdíte rámcově za korunu na kilometr, přičemž není žádný kvalitativní rozdíl ve srovnání s jízdou na tradiční pohonné hmoty. Pozitivním faktorem dále je, že vozidla poháněná stlačeným zemním plynem (CNG) jsou šetrná k životnímu prostředí.

Plnění stlačeným zemním plynem je časově zhruba stejně náročné jako tankování např. benzínu a je i stejně jednoduché. V České republice je nyní více než 210 veřejných plnicích CNG stanic, maximální vzdálenost mezi nimi je 100 km, přičemž minimální dojezd vozidel na zemní plyn tuto vzdálenost dalece překračuje. V samotné Praze je aktuálně 26 veřejných plnicích CNG stanic. Jejich počet však dále rychle poroste, protože Pražská plynárenská má ve stádiu konečné přípravy výstavbu dalších, které během několika málo měsíců bude uvádět postupně do provozu.

Pražská plynárenská se o rozvoj využití stlačeného zemního plynu v dopravě dlouhodobě zasazuje. Staví a provozuje plnicí stanice, aby si řidiči měli kde naplnit nádrže svých CNG vozů a dále již několik let také i autopůjčovnu těchto aut, aby si je veřejnost mohla prakticky vyzkoušet. Pro úplnost je třeba uvést, že tato vozidla jsou sériově vyráběné modely renomovaných světových automobilek a nejedná se tedy o žádné tzv. „přestavby“, jak se někdy nesprávně traduje.

Navíc se pro zákazníky snaží vytvářet takové podmínky, aby si CNG vozy mohli za výhodných podmínek koupit. Ve spolupráci s partnery pro ně zajišťuje výraznou slevu.