Aktuální situace na trhu s plynem a elektřinou

Energetická krize a s ní i rostoucí cena energií. Téma, které v současné době rezonuje celou společností. Geopolitická situace spojená s ruskou agresí vůči Ukrajině přinesla nutnost změny energetického mixu, ale také nečekané těžkosti pro každého z nás. Hlavně navyšování cen energií.

Proč rostou ceny energií?

Jedná se o souběh více faktorů:

• Ruská invaze na Ukrajinu přinesla obrovskou nejistotu v oblasti dodávek zemního plynu. Trvající omezení dodávek z Ruska má vliv nejen na cenu samotného plynu, ale i elektřiny, která se z plynu ve velkém množství vyrábí.
  • Omezování dodávek znamená vyšší nároky na doplňování zásobníků na plyn. Všechny plynárenské společnosti přes léto tvořily zásoby na zimu, přičemž stát určuje takzvanou bezpečnostní zásobu.
  • Jednou z cest, jak plyn pocházející z Ruska nahradit, je zkapalněný plyn LNG. Nevýhodou zde je nedostatečný počet transformačních stanic, a především vyšší cena této komodity.
  • Odstavení jaderných elektráren v Německu snížilo nabídku elektřiny. Příklon k obnovitelným zdrojům energie však klade vyšší nároky na vyrovnávání rozdílů ve výrobě a spotřebě. Pokud dostatečně fouká vítr a svítí slunce, elektřina v síti přebývá. V opačném případě hrozí nedostatek, který se musí dorovnávat, a to nejlépe plynovými zdroji. To vede k dalšímu navyšování ceny na burze, která určuje koncovou cenu pro zákazníka.

potrubí

Může v Česku dojít plyn?

Dodávky zemního plynu do EU bohužel neprobíhají dle smluvních závazků. Zásoba plynu v zásobnících pro aktuální topnou sezónu by však měla být dostačující. Navíc již probíhají dodávky LNG  pro Českou republiku přes pronajatý terminál v nizozemském Eemshavenu.

Pokud by byl v případě kritické situace vyhlášen stav nouze, dojde k aktivaci tzv. systému regulace dodávek podle odběrových stupňů. Postupné omezování dodávek by se týkalo nejdříve průmyslových závodů a až na úplně posledním místě domácností.

Může v Česku dojít elektřina?

Elektřiny je v síti dostatek. Česká republika dokonce vyrobí více elektřiny, než sama spotřebuje. Většina elektřiny se však prodává na energetické burze, kde její cenu určuje nabídka a poptávka. Pro nás je směrodatná energetická burza v německém Lipsku.

Co mám udělat, pokud se vlivem zvýšení cen energií dostanu do tíživé situace?

Ve spolupráci s Institutem prevence a řešení předlužení pomáháme našim zákazníkům zorientovat se v dostupných formách státní pomoci a radíme jim, kam se mohou obrátit. Veškeré důležité kontakty a další doporučení naleznete na našem webu.

Plyn

Mějte u nás plyn a ušetřete čas i peníze.